O tolbă cu poveşti atipice (recenzia la carte „Tolba cu Povești” de Claudia Groza)

 

Dragoş Huţuleac

Există persoane care încă înţeleg copilăria şi frumuseţea ei plină de candoare, naivitate şi vise. Datorită lor, copiii noştri se pot bucura mai departe de înţelepciunea vârstei lor de început. Având de partea lor oameni maturi care ştiu să le sădească în suflete bucurie, bucurie vor culege mai târziu şi vor şti mereu să zâmbească, şi să se preţuiască pentru ceea ce sunt. Un astfel de semănător este Claudia Groza. Ea seamănă în sufletele celor mici poveşti…. Poveşti cu tâlc, bine meşteşugite, unde fiecare copil se regăseşte pe sine împreună cu lumea sa lăuntrică încărcată cu idealuri. Citindu-le, ne dăm seama că izgonirea din Paradis este practic ieşirea din copilărie. Atât,nimic mai mult!

Cartea TOLBA CU POVEŞTI (apărută la Editura Cadrelor Didactice, 2011), se remarcă nu numai prin autenticitatea şi originalitatea discursului (evident de cum deschizi cartea) ci mai cu seamă prin fluiditatea narativă întâlnită în poveşti sale. Astfel, deşi fiecare poveste tratează un alt subiect, cu alte personaje şi întâmplări, prin stilul literar practicat, Claudia Groza reuşeşte să le unească toate într-un univers comun al copilăriei de unde desprindem următoarea învăţătură: totul e minunat dacă ştii să iubeşti.

Toate personajele sale, fie că e vorba despre şoricelul Attila, despre domnişoarele Lia şi Ella sau inimosul Inimioară, domnii Te rog şi Mulţumesc sau acea curioasă Buburuză fără buline ş.a.m.d., ne demonstrează că iubirea este cheia spre inima tuturor. Inclusiv a noastră! Probabil de aceea cartea ne cucereşte de la primele pagini. Cu fiecare pagină dată mai departe, ne învăluie şi ne duce pe nesimţite spre propria noastră copilărie unde ne identificăm fie că vrem, fie că nu, cu aceste plăsmuiri ideatice. Astfel, devenim la rândul nostru copiii  ce-am fost şi un surâs plin de linişte se-aşterne peste sufletul nostru…

Fin psiholog, Claudia Groza creionează în personajele sale acele caracteristici care stârnesc în copil dorinţa de a fi un om bun. Felul în care pune în pagină calităţi ca iertarea, iubirea, nădejdea, încrederea, respectul, ajutorul, buna-cuviinţă, îl fac pe cititor să adere de la sine la acest sistem al bunului simţ, dorindu-şi să ia parte la asemenea trăiri de poveste, fără a trebui împins de la spate. Acest fapt duce automat la însuşirea unor valori de care societatea actuală are evidentă nevoie. Având si un conţinut educativ bine determinat, această carte reuşeşte să impregneze la nivel de conştiinţă individuală dorinţa de a fi mai oameni într-un secol în care omenia pare a se stinge încetul cu încetul….

Un om între oameni, scriitoarea Claudia Groza reuşeşte să scrie pentru copii şi adulţi deopotrivă, demonstrându-ne încă o dată că nu avem cum sa nu iubim copilăria din noi înşine, indiferent de vârsta pe care o purtăm pe umeri şi în suflete…