Cel mai tânăr scriitor din țară este din Suceava

Pe 1 iunie, 2014, a avut loc la școala Vatra Moldoviței lansarea cărții Din suflet de copil… scrisă de Octavian-George Gherasim, de numai 10 ani, care a devenit astfel cel mai tânăr scriitor din România. Cartea a apărut la Editura Cadrelor Didactice din Suceava, sub atenta îngrijire a editorului Dragoș Huțuleac.

La lansare, au participat elevi, prieteni de-ai tânărului autor,3D Din_suflet_de_copil DSC08082 cadre didactice și oameni de cultură din Bucovina, printe care și scriitorul Casian Balabasciuc, care a afirmat despre acest eveniment următoarele: „Departe de festivism şi paradă, acţiunea iniţiată de inimoşii dascăli din Vatra Moldoviţei, a atins cu tandră delicateţe sufletele celor prezenţi în sala pregătită pentru eveniment. Într-o lume care nu vrea să mai vadă frumosul şi firescul cu care a fost înzestrată, un şcolar de numai 10 ani, revenit în ţară după opt ani de pribegie în Spania, descoperă puterea cuvântului şi scrie. Dar nu scrie cum o poate face în mod obişnuit un copil, ce scrie cu sufletul.

 Scrie despre primăvară şi copilărie, despre fluturi, păsări şi flori, despre toamnă şi jocuri, despre bunici şi curcubeie. Scrie cu pana muiată adânc în dorul de ţară, fericit că este din nou acasă. Scrie cu răbdare şi cu înţelepciune despre lucruri simple pe care mulţi dintre noi, dacă nu le-am uitat cu desăvârşire, le dăm azi prea puţină atenţie, mânaţi şi absorbiţi de cu totul alte griji şi idealuri. Octavian comunică, transmite, atrage atenţia celor care nu şi-au pierdut încă sufletele. O face cu discernământ şi maturitate, ca unul trecut prin încercările pribegiei, la o vârstă la care copiii învaţă ce înseamnă „acasă”, „ dor” şi „patrie”. Povesteşte cu demnitate despre sufletul său de copil şi îndeamnă neiertător şi cu blândeţe lacrimi neastâmpărate să alerge spre fericirea de a fi libere.”

Din partea cadrelor didactice din localitate a luat cuvantul domna profesor Daniela Ceredeev, care a ținut să precizeze că atunci Când spui Octavian, spui sensibilitate îngemănată cu creativitatea, talent şi strălucire de har, inteligenţă cultivată prin studiu şi pasiune, prietenie, devotament şi o cuminte iubire de semeni. Îl iubeşte, fără îndoială, Cerul şi i-a strecurat sub aripa sufletului candoarea îngerilor şi strălucire de stea. Timpul va desăvârşi aceste virtuţi şi va consacra traiectoria lui personală şi profesională unor repetabile împliniri.”

Mulţumiri alese domnului director Traian Puşcă, doamnelor profesoare Daniela Ceredeev, Ilaria Puşcă, Anca Negură,Simona Gherasim de la şcoala din Vatra Moldoviţei pentru prilejul de a constata că poporul nostru are resurse inepuizabile sădite în suflete de prichindei.

A fost o zi sărbătorească de 1 Iunie, unde cel mai tânăr scriitor din Bucovina, România a povestit celor mari.